To top
26 iul.

Salopeta, de la utilitate la modă

Considerată astăzi un item foarte şic şi versatil, care înlocuieşte deja cu stil rochia de seară, salopeta a fost creată iniţial pentru utliltatea sa, aceea de îi proteja şi încălzi pe paraşutişti. Ulterior, piloții și șoferii profesioniști au adoptat-o, aceasta devenind sinonimă cu uniforma de muncă.

În 1919, artistul şi designerul Ernesto Michahelles, cunoscut sub pseudonimul Thayaht, a inventat TuTa sau salopeta unisex, despre care s-a scris la vremea respectivă că reprezintă „cea mai inovatoare şi futuristă piesă vestimentară creată vreodată în istoria modei italiene”. Un articol universal de îmbrăcăminte, creativ, anti-burghez, subversiv, salopeta lui Thayaht a vrut să revoluţioneze moda, în timpul perioadei futuriste.

 

În perioada interbelică, salopeta a fost lansată cu adevărat în lumea modei de Elsa Schiaparelli, care a inclus-o constant în colecţiile sale, fiind apoi urmată de designeri precum Yves Saint Laurent sau Norma Kamali.

 

 

Staruri ale muzicii sau cinematografiei precum Elizabeth Taylor, Jackie Onasis, Audrey Hepburn, Elvis Presley, Mick Jagger sau Freddie Mercury au purtat salopeta în diferite versiuni, transformând-o într-o piesă stylish. În anii 80, în era disco, aceasta a devenit un item must-have.

 

Astăzi, designerii o reinterpretează în fiecare sezon, iar vedetele de la Hollywood o poartă pe covorul roşu ca o alternativă şic a rochiei. Este practică, versatilă, o alegere perfectă pentru femeia îndrăzneaţă, care vrea să surprindă la fiecare apariţie.

 

                                  Kate Hudson                                                                                                          Victoria Beckham                                                                      Kendall Jenner

 

Salopeta este o piesă sofisticată şi foarte feminină, pe care o poţi purta atât în ţinutele de zi, cât şi în cele de seară. Alege un model care să te avantajeze, în funcţie de eveniment, şi nu uita de unul din trendurile sezonului – volanele. Indiferent unde alegi să o porţi, o salopetă va face notă discordantă cu restul ţinutelor.

 

 

Photos: www.pinterest.com, TGH Fashion

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Diana Chisoceanu-Motoc
No Comments

Leave a reply